Cele mai bune idei de amenajari pentru o curte mica

Ai o curte mica in fata sau in spatele casei? Felicitari! Inseamna ca te poti bucura oricand vrei de cateva ore in aer liber, de o priveliste fermecatoare si de satisfactia de a vedea crescand plantele cultivate de tine.

Suprafata de dimensiuni modeste nu te impiedica sa faci aproape toate lucrurile pe care le poti face intr-o gradina vasta, iar daca te vei inspira din ideile de amenajari pentru o curte mica pe care ti le prezentam mai jos, vei reusi sa creezi si impresia unui spatiu mai mare.

Pastreaza coerenta

Gandeste-te la mica ta curte ca la o camera exterioara unde vrei sa te relaxezi, sa mananci si sa iti primesti prietenii. Multe dintre regulile de design valabile intr-o locuinta se aplica si la amenajarea unei curti mici, asa ca primul element pe care trebuie sa-l stabilesti este stilul decorativ.

Fiecare parte a curtii, fie ca este vorba despre gard, despre mobilier de gradina sau despre ghivece si suporturi pentru plante, trebuie sa se potriveasca cu celelalte, creand un aspect coerent. Incearca sa armonizezi stilul de la exterior cu cel din interiorul casei, in asa fel incat decorul curtii mici sa reflecte designul locuintei.

Sugestie: Marcheaza aleile din gradina cu piatra ornamentala intr-o culoare similara cu cea folosita la placarea peretilor exteriori ai casei.

Respecta reperele principale ale stilului ales

Orice stil poate fi reinterpretat in amenajarea curtii de mici dimensiuni, atata vreme cat ii intelegi esenta.

  • Intr-o curte mica rustica gasesti mobilier din lemn, ghivece din lut si plante nesofisticate precum muscatele, crizantemele, margaretele, galbenelele sau nalbele de gradina. Ca decoratiuni si statuete, cele mai adecvate sunt casutele pentru pasari si indicatoarele pentru directia vantului.
  • Intr-o curte mica moderna gasesti mobilier de gradina confortabil, cu linii simple, si vegetatie arhitecturala, cu frunze late sau lungi si tepoase, asa cum are aloe vera.
  • Intr-o curte mica orientala gasesti elemente din bambus si muschi sau licheni, pietre cu forme nefinisate si scaune scunde sau pufuri de exterior. Nu uita de podetul specific: daca nu poti integra apa in decor, un efect tipic gradinilor orientale se poate obtine si daca podetul din lemn sau piatra este arcuit deasupra unei alei din pietris decorativ.

Camufleaza gardul

Limitele vizibile nu lasa loc niciunui dubiu legat de dimensiunile exacte ale curtii mici. Mascheaza gardul sau peretii casei vecine cu ajutorul unor flori inalte sau plante cataratoare, precum iedera, clematita, caprifoi sau glicina. Alternativa rapida este sa optezi pentru un gard viu artificial extensibil pe care-l poti monta pe orice suprafata.

Sugestie: O alta solutie pentru a face curtea mica sa para mai mare este sa creezi o perspectiva falsa, fie trasand borduri care par sa se indeparteze de centru, fie plasand arbustii mai inalti in fata si pe cei mai mici in fundal. In principiu, ca sa maresti optic spatiul, trebuie sa exploatezi efectul perspectivei naturale, care face sa para mai mici obiectele aflate in departare.